Sacharidy ve stravě

Rýže, těstoviny, pizza, ovocné knedlíky, rohlík. Všechny, a nejen tyto potraviny mají jedno společné. Jsou bohatým zdrojem jedné z hlavních a ve stravě nejrozšířenějších živin, tzv. makronutrientů – sacharidů (dalšími dvěma makronutrienty jsou bílkoviny a tuky).

Co jsou sacharidy a jak je dělíme

jpg-viktor-forgacs-min

Sacharidy jsou v přírodě velmi rozšířené molekuly uhlíku, vodíku a kyslíku. Jsou významnou součástí potravy mnoha živočichů a patří spolu s bílkovinami a tuky mezi tzv. makronutrienty.

Mezi sacharidy patří především:

  • Jednoduché sacharidy - především cukry, jako je glukóza, fruktóza nebo např. sacharóza (stolní cukr)
  • složité sacharidy -především škroby. Pro úplnost je třeba říct, že do této skupiny patří formálně též vláknina. Protože se však v těle chová jinak než ostatní sacharidy, z hlediska výživy se vláknina považuje za samostatnou kategorii (a někdy dokonce jako čtvrtý makronutrient).

Jsou sacharidy zdravé?

Sacharidy jsou neoddělitelnou součástí mnoha biochemických procesů v těle a odpověď na to, zda sacharidy prospívají našemu zdraví, je proto složitější. Závisí především na těchto faktorech:

  • Množství sacharidů
  • Typy sacharidů

Množství sacharidů ve stravě

Dle doporučení Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) by člověk měl konzumovat mezi 45-60% své energetické potřeby v sacharidech. Při denní potřebě 2000kcal se tak jedná o 225 - 300g sacharidů denně.[1]

 

Moderní vědecké studie však poukazují na to, že snížení množství sacharidů ve stravě na úroveň 100-150g denně (tzv. nízkosacharidové či low-carb stravování) či dokonce méně přináší komplexní pozitivní účinky na lidské zdraví.[2],[3]

 

Je také zřejmé, že nízkosacharidové stravování je ideální nástroj redukce či udržení tělesné hmotnosti[4], dokonce účinnější, než konvenční redukční diety založené na nízkém podílu tuků ve stravě[5].

Typy sacharidů ve stravě

Ne všechny sacharidy jsou si rovny. O vlivu sacharidů na zdraví rozhoduje kromě samotného množství i to, zda se jedná o jednoduché či složité sacharidy, respektive, zda se jedná o vysoce procesovanou potravinu (například bílé pečivo, slazené nápoje, cukrovinky).

 

Jednoduché sacharidy a potraviny bohaté na sacharidy, které prošly vysokou mírou zpracování, mají často vysoký tzv. Glykemický index, což znamená, že způsobují rychlé a významné zvýšení hladiny glukózy v krvi a následné zvýšené pocity hladu. Jsou tak významným rizikovým faktorem pro obezitu a celou řadou chronických a civilizačních onemocnění[8],[9],[10],

 

 

Na druhou stranu je zřejmé, že nezpracované zdroje složitých sacharidů, jako je ovoce, zelenina či luštěniny, kromě sacharidů obsahují také velké množství vlákniny, díky které je Glykemický index zpravidla relativně nízký. Obsahují také zároveň celou řadu zdraví prospěšných vitamínů, minerálních látek a fytonutrientů. Jejich konzumace tak může zdraví naopak významně přispět ,,.

Shnutí: Omezení množství sacharidů ve vaší stravě a nahrazení bílého pečiva, těstovin a dalších vysoce procesovaných potravin zeleninou a ovocem může významně zlepšit vaše zdraví a pomoci vám zhubnout.

Nemáte čas připravit si zdravé vyvážené jídlo? Vyzkoušejte 100% bio, nízkosacharidové jídlo Zeall plné vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek (www.zeall.cz).

 

Pomohl Vám tento článek? Kolik sacharidů jíte vy? Těšíme se na Vaše komentáře …

 


[1] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3595318/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530364/
[4] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022207
[5] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022637
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23803881/
[7] https://pediatrics.aappublications.org/content/103/3/e26.short
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24008907/
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3836142/
[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24229726/ 
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5837313/
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085923/
[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898241/