Ingredience

Věříme v sílu a moudrost přírody. Jsme přesvědčeni, že opravdu kvalitní, chutné a zdravé jídlo nemůže být vyrobeno z umělých, průmyslových surovin, ale z opravdových přírodních potravin. Zeall bio proto vzniká z organických ingrediencí té nejvyšší možné (bio) kvality s minimálním zpracováním.

Kokos

Jednou z hlavních ingrediencí zeallu bio je bio kokosová dužina. Pro výrobu používáme pouze kokosy vypěstované organicky na mexických přímořských plantážích. Vyznačují se plnou chutí a vysokým obsahem minerálních látek.

Čerstvá kokosová dužina je šetrně sušena tzv. lyofilizací (sušení mrazem). Díky tomu neztrácí cenné nutriční látky a také je zachována její jemná, mléčná chuť.

Kokos  obsahuje kvalitní saturované tuky s velkým podílem olejů se středně dlouhým řetězcem, tzv. MCT olejů. Kokosu vděčí zeall také za velké množství minerálů, jako je například draslík, selen či měď.

Makadamový ořech

Pro zajištění optimální struktury tuků jsme do směsi zeall bio přidali spoustu bio makadamových ořechů. Makadamové ořechy, které používáme, jsou pěstovány na vybraných plantážích Keni, kde jsou dodržována ta nejpřísnější pravidla ekologického zemědělství a fair trade.

Abychom zamezili znehodnocení některých živin vlivem tepla, ořechy nemeleme, ale šetrně sekáme. Díky tomu v zeallu cítíte skutečné kousky ořechů.

Kromě zdraví prospěšných mononenasycených tuků obsahují makadamové ořechy například mangan a také významný antioxidant, vitamín E.

Mandle

Španělské mandle jsou považovány za vynikající. Vyznačují se sladkou chutí a jsou také měkčí než například mandle z Kalifornie. Pro výrobu zeallu bio je proto získáváme právě tam.

Pocházejí z bio farem u středomořského pobřeží Španělska.

Stejně jako v případě makadamových ořechů, ani při zpracování mandlí nepoužíváme mletí, ale pouze je šetrně sekáme. Díky tomu nedochází k nepřiměřenému zahřátí suroviny, které by mohlo poškodit některé živiny. Sekání také ve srovnání s mletím zajišťuje vyšší odolnost vůči oxidaci.

Mandle jsou bohaté na polynenasycené tuky, fosfor a vitamín E.

Lněné semínko

Len lze bez nadsázky považovat za superpotravinu, známou a hojně používanou celá staletí. Nemůže proto chybět ani v zeallu. Náš len pochází z ekologického zemědělství ve Španělsku. Aby si semínka zachovala všechny své vlastnosti, používáme speciální a velmi šetrnou formu mletí „za studena“. Len je velmi bohatý na omega-3 mastné kyseliny i vlákninu. Obsahuje ale také velké množství železa, draslíku a vitamínů řady B.

Celozrnný oves

Náš oves odebíráme od ekologických zemědělců převážně z Německa, kde se jako tradiční plodina pěstuje po staletí. Při zpracování používáme celé zrno včetně vrchní části slupky. Tím zachováváme většinu důležitých nutrientů, jako je vláknina nebo vitamíny řady B. Dbáme na to, aby při zpracování nedošlo ke kontaminaci s jinými obilovinami a proto je náš oves 100 % bezlepkový.

Hrachový protein

Do zeallu bio přidáváme bio hrachový protein, který získáváme z organicky pěstovaného hrachu žlutého. Kromě bílkoviny totiž obsahuje i vysoké množství vlákniny, vitamínu B9 nebo hořčíku.

Díky hrachovému proteinu tak zeall bio přináší dostatečné množství bílkovin s optimální a kompletní skladbou aminokyselin a vysokým obsahem aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA).

Kakao

„Jídlo bohů“ miluje každý, takže nemůže chybět ani v zeallu bio - cacao. Naše kakao pochází z plantáží v Dominikánské republice. Kakaové boby se suší na slunci a fermentují tradičním způsobem. Naše kakao je pěstováno v rámci ekologického zemědělství, tedy bez použití pesticidů a fungicidů, které se jinak hojně používají při dozrávání kakaových lusků. Tento přístup zároveň zajišťuje lepší podmínky pro farmáře. Kromě neodolatelné chuti nabízí kakao velké množství mikronutrientů, jako je hořčík, fosfor nebo zinek.

Banán

Zeall bio - berries & banana obsahuje bio banán pocházející převážně z údolí při řece Chira v severní části Peru. Zde se banány pěstují téměř výhradně v rámci ekologického zemědělství a s důrazem na zajištění dobrých podmínek pro místní farmáře.

Banán je kromě vlákniny známý vysokým obsahem draslíku, najdete v něm ale i vitamín A nebo velmi silné oxidanty lutein a zeaxanthin.

Káva

Zeall bio - coffee je obohacen o bio kávu typu robusta, vypěstovanou na organických vysokohorských plantážích Tanzánie a Ugandy. Má bohatou krémovou chuť s lehce kořeněnými a oříškovými podtóny. Díky šetrnému sušení mrazem si kávová zrnka zachovávají veškeré aroma a chuť.

Káva obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek a pro osoby stravující se západním způsobem je největším zdrojem antioxidantů. Samozřejmě obsahuje také kofein.

Banán je kromě vlákniny známý vysokým obsahem draslíku, najdete v něm ale i vitamín A nebo velmi silné oxidanty lutein a zeaxanthin.

Acerola

Co se týče obsahu vitamínu C, nemá acerola konkurenta. A proto ji také přidáváme do zeallu bio. Naše bio acerola, bobule podobná třešni, pochází z ekologického zemědělství v Brazílii.

Kromě vitamínu C obsahuje například draslík. My oceňujeme i její výraznou kyselost, která zeallu bio pomáhá zvýraznit jeho svěží a příjemně ovocnou chuť.

Arónie

Černý jeřáb, neboli aronie, je dalším zástupcem evropských superpotravin. Bio aronii pro výrobu zeallu odebíráme od ekologických zemědělců ve střední a severní Evropě. Aronie je považována za jeden z nejbohatších světových přírodních zdrojů zdraví prospěšných fytonutrienů, jako jsou antioxidanty či polyfenoly. Proto nemůže chybět ani v zeallu.

Černý rybíz

Domovinou černého rybízu je severní Evropa a Rusko. Od pradávna pomáhal lidem žijícím v nehostinných krajinách severu udržovat si silnou imunitu. Náš rybíz pochází z od ekologických pěstitelů ze Skandinávie, Německa nebo Polska.

Do zeallu bio - berries & banana přidáváme nejen kvůli výrazné osvěžující chuti či velkému množství vitamínu C, ale také kvůli vysokému obsahu antioxidantů a antokyanů (ve vodě rozpustných flavonoidů).

Slunečnicový lecitin

Zeall bio obsahuje přírodní lecitin extrahovaný ze semen slunečnice. Ten je známý hlavně pro svou schopnost snižovat množství cholesterolu v krvi. Je také velmi důležitý pro metabolizaci tuků, zejména v případě nízkosacharidového nebo ketogenního stravování. V běžné rostlinné stravě se bohužel téměř nevyskytuje a vegani ho proto často mají nedostatek. Proto jsme se rozhodli přidat ho i do zeallu.

Mořská řasa

Zajistit dostatečný přísun některých minerálů, jako například vápníku, z čistě z přírodních a neživočišných zdrojů, není vůbec jednoduché. Do zeallu bio proto přidáváme červenou mořskou řasu rodu Lithothamnion sp, přirozeně se vyskytující podél západního břehu Irska a v blízkosti Islandu. Tato řasa je vápníkem a dalšími minerálními látkami doslova nabitá.

Lišejník a žampion dvouvýtrusý

Aby byl zeall opravdu komplexní, nesmí v něm chybět asi nejdůležitější vitamín vůbec – vitamín D. V běžné rostlinné stravě se příliš nevyskytuje. Pokud je nutné ho doplnit, je zpravidla třeba vzít za vděk dostupným syntetickým vitamínem, vyrobeným složitým chemickým procesem z ovčího kožního tuku (lanolinu). Zeall bio je však ze zásady přírodní a veganský. A proto jako zdroj vitamínu D používáme unikátní extrakty z divoce rostoucího lišejníku nebo žampionu dvouvýtrusého.